Vad gömmer sig i ditt tortillabröd........
Publicerat den
I många livsmedel gömmer sig ämnen som vi aldrig skulle kunna tänka oss vara där. Ett exempel är i Santa Maria Original Wrap Tortilla där vi hittade 3 e-ämnen, där en av dem innehåller grisfett, eller andra fetter från djur. Håll utkik efter E471 Mono- och diglycerider av fettsyror om du vill undvika djurfett.
Detta resulterade i att vi blev inspirerade till att göra våra egna tortillabröd. Receptet hittar ni i ett inlägg längre ner.
Ingredienser i Santa Maria Original Wrap Tortilla.
Vetemjöl, vatten, rapsolja, fuktighetsbevarande medel (E422), salt (1,6%), emulgeringsmedel (E471), vetegluten, bakpulver (natriumbikarbonat), syra (citronsyra), förtjockningsmedel (E415).
Vad är E-numret E422?
E422 Glycerol
Förekommer naturligt i fett som kan ha såväl animaliskt som vegetabiliskt ursprung. Kan även framställas syntetiskt och används allmänt som konsistensgivare.
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror
Ett emulgeringsmedel som kommer från ätbara fetter och oljor, t ex gris. Används som emulgeringsmedel och får användas i ett flertal livsmedel.
E415 Xantangummi
Framställs av socker genom bakteriell jäsning. Används allmänt som förtjocknings och stabiliseringsmedel, dock inte i torkade livsmedel där vatten ska tillsättas direkt vid förtäring. http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/spara-maten/e-nummer
/ Bella, Moa, Ellen, Elin