Allmänt om köttproduktion - introduktion
Publicerat den
I takt med att efterfrågan på kött ökat till följd av lägre priser (ett fenomen möjliggjort av effektiviseringar inom djuruppfödningen) har köttproduktionen under mindre än ett århundrade förvandlats till en massiv industri till stor del styrd av ekonomiska intressen. Denna omsadling har oerhört negativa effekter på människors, djurs och miljöns hälsa. Närmare bestämt menar man att dagens höga köttkonsumtion indirekt bland annat orsakar sjukdomar bland djur och människor, skapar antibiotikaresistenta bakterier och bidrar till höjda koldioxidvärden i atmosfären. För att kunna fortsätta att äta som vi gör skulle Europa behöva 3 jordklot och Amerika 10 jordklot. Inte minst kan man fråga sig hur detta påverkar de minst 150 miljarder djur (varav ca 90 miljoner i Sverige) som slaktas årligen för att styckas upp och vakuumförpackade skickas till matbutiker runt om i världen och så småningom landa på våra tallrikar.
Vi tänker i denna blogg reda ut mer specifikt vad den höga köttkonsumtionen innebär för vår hälsa, miljö/hållbar utveckling och djurhållning.
/Isabelle
Vi tänker i denna blogg reda ut mer specifikt vad den höga köttkonsumtionen innebär för vår hälsa, miljö/hållbar utveckling och djurhållning.
/Isabelle