Hur köttkonsumtionen påverkar dig
Publicerat den

Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor utan det handlar också om människors hälsa. Den enklaste lösningen till alla de problemen är att minska på köttkonsumtionen. Det finns många skäl att äta mindre kött för vår egen skull.

 

Hälsoaspekt:

Ett skäl är just att vegetabilier är mycket nyttigare. Vi människor skulle må bättre om vi åt mindre kött. Vegetarisk kost kan hjälpa oss att ha en bra hälsa. Sjukdomar som gallsten, njursten, åldersdiabetes och fetma kan delvis sättas i samband med vad vi äter och vetenskapliga studier har visat att vegetarisk kost kan lindra vissa sjukdomar. När det kommer till matförgiftningar, är de nästan alltid orsakade av bakterietillväxt i animaliska produkter. [1]

Kött och andra animaliska produkter har tre stora hälsonackdelar: de innehåller för mycket protein, ofta för mycket fett samt för litet fibrer. Vegetarisk mat innehåller lagom mycket protein (gäller speciellt ärtor, bönor och linser), litet fett samt mycket fibrer. De är dessutom rika på många vitaminer och andra ämnen som ska finnas i en fullvärdig kost.

En ytterligare anledning är att miljögifter koncentreras mer i kött. Många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i närings-kedjan de kommer. Det innebär att kött ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier.  [2]

 

Ekonomi.

Vegetarisk mathållning är både bra för kroppen och plånboken. Genom att köpa säsongens grönsaker som t.ex. bönor, säd eller nötter istället för kött, kan man sänka sina matkostnader men också höja näringen i maten.  Det är dyrt att producera kött men kostnaden för att producera kött hålls nere genom olika subventioner.  Dels med skattemedel men också genom att köttindustrin bara behöver betala för en mindre del av de miljöskador den orsakar.  Samhällets kostnader för miljöskador är enorma och utgifterna skulle kunna minskas kraftigt med ett vegetabiliebaserat jordbruk och en hälsosammare kosthållning. Det blir som att lägga samhällets gemensamma pengar på att producera kött och att sedan spendera mer pengar på att försöka ta hand om restprodukterna av produceringen. Det är en stor kostnad för samhället.   

 
Vad kan man då äta?

Det finns en massa alternativ till kött. Såhär ser tallriksmodellen ut för rekommenderat intag utav kolhydrater, protein och grönsaker. Protein som vi ser i modellen kan man få i sig genom, fisk, ägg, baljväxter och mycket mer. Man kan även äta quorn, tofu och ost. Vi kommer senare i den här bloggen just ta upp hur man kan på ett effektivt och snabbt sätt laga vegetarisk mat som är bättre för din hälsa och för din plånbok.  [3]Men så länge så kan man alltid använda sig av klassiska vegetariska recept som finns tex http://alltommat.se/category/vegetariskt/.  

.

/ Moa 



[1] http://www.1177.se/Varmland/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Vegetarisk-mat/Vegetarisk-mat1/

[2] http://www.kottguiden.se/faq.html#svenskt

[3] http://www.1177.se/Varmland/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Vegetarisk-mat/Vegetarisk-mat1/







NAMN
 

MAIL


URL





Spara?

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo