Miljöpåverkan från transporter av kött
Publicerat den
I en konsumentundersökning av Coop (2009) svarade 87 procent av de tillfrågade konsumenterna att det vara viktigt för dem att köpa närproducerad mat. Av de som väljer närproducerat svarade 85 procent att de gör så för att gynna klimatet genom korta transportsträckor (rapport-2012-3-handel-transporter-och-konsumtion.pdf).
Men har närproducerad mat alltid mindre miljöpåverkan än annan? Trots att transporter står för en mycket stor del av världens totala klimatpåverkan, är det ibland så att lokalt producerat livsmedel är mer utsläppsintensiv än ”konventionellt” producerat, vilket resulterar i att utsläppet är mer från den lokala maten. Alltså kan man säg att produktionsledet har större påverkan än transportledet vid vissa livsmedelsprodukter. (rapport-2012-3-handel-transporter-och-konsumtion.pdf
Detta är fallet med kött. Ser man till hela köttets livscykel (för att se ett xempel på en livscykel är bilden längst ned bra) , är transporten en så pass liten del av det totala utsläppet att den blir nästintill irrelevant att ta hänsyn till. I nötkött är transportledet endast ca 2,2 % av klimatpåverkan. (rapport-2012-3-handel-transporter-och-konsumtion.pdf). Se annat exempel på bilden nedan.

Bild från http://www.kottguiden.se/faq.html#svenskt.
Alltså kan man säga att på väldigt klimatbelastade produkter, såsom kött, spelar avståndet från produktion och konsument inte lika stor roll som vid andra produkter. Köttet är mest utsläppsintensivt av alla livsmedel och eftersom utsläppen varierar med var det kommer ifrån, är det enligt ett hållbart klimatperspektiv ändå viktigt att kolla varifrån man köper sitt kött (om man nu är tvungen att köpa det alls).