Nybo Gård
Publicerat den

Uppe i Härjedalen, Vemhån, ligger en gård som säljer bland annat nötkött och bakar tunnbröd. Gården har ett 60-tal kor som går ute året om. Under vintern bor kossorna vid Nybo gård. Under sommmaren så bor dock kossorna uppe vid deras fäbodvall som heter Vikarvålvallen medan tjuren Jack bor kvar vid gården med några yngre djur. Alla kor har ett namn eftersom de är en del av familjen, deras äldsta ko heter Nian och är också ledarkon. Djuren äter gräs året om, på sommaren ute på ”ängarna” och på vintern i form av hö. ”Betesgräs innehåller naturligt höga halter av omega 3-fettsyror, och det ger ett kött med nyttiga fleromättade fettsyror. Dessutom har det visat sig att halten av E-vitamin, en naturlig antioxidant är högre i kött från djur som lever på att äta färskt gräs och färska örter. På deras hemsida skriver dem ”Betesgräs innehåller naturligt höga halter av omega 3-fettsyror, och det ger ett kött med nyttiga fleromättade fettsyror. Dessutom har det visat sig att halten av E-vitamin, en naturlig antioxidant är högre i kött från djur som lever på att äta färskt gräs och färska örter”. I början av juni månad varje år, så går de med korna till Vikarvälvallen som ligger en bit upp i skogen. På kvällarna sover kossorna inhägnade vid vallen och på morgonen släpps de ut. När de har blivit utsläppta får de gå fritt i hela skogen och vart de vill, de är alltså inte inhägnade under dagarna. På kvällen kommer de hem eller så får de som äger Nybo gård gå och hämta kossorna som inte har kommit ännu. På deras hemsida skriver de att det endast finns ett 90-tal fäbodar kvar i Sverige. I Härjedalen finns det ovanligt många fäbodar. På sommaren och våren har de dessutom ett café uppe på vallen som man kan åka och fika på.[1] Nedanför är frågor som vi ställde och svar från Anna, som är en av ägarna av gården.

 

1.   Hur länge har ni haft gården?

Vi har ägt gården sen 1990. Vi köpte de första Highland cattle kvigorna 1996

2. Är köttet ekologiskt?

Nej det är inte ekologiskt. Om man ska sälja köttet som ekologiskt måste man vara certifierade nu och det är vi inte fast vi föder upp djuren i stort sett på det viset.

3. Hur går produktionen av köttet till? (uppfödning, slakt, transport)

Kalvningen är april till juli, åtminstone föds de flesta kalvarna då. Vi har egen tjur och han går med kor och kvigor större delen av året. Kalven går med sin mamma hela första året och får dia fritt. På sommaren är djuren på olika beten, dels vid vår fäbodvall och dels på olika beten i byn. Djuren är på olika beten fr.o.m. maj och t.o.m. september, oftast med stödutfodring med rundbalar i början och slutet av betesperioden. På vintern äter de hö och ensilage hemma på gården. Dom har fri tillgång på mat under vintern och får äta så mycket de vill och när dem vill. På vintern är alla djuren tillsammans i samma hage hemma och har tillgång till ligghall. När djuren är ca två år slaktas de som ska säljas som kött och köttlådor. Highland cattle är en liten köttras och växer långsamt. Äldre kor som slaktas blir korv. Djuren slaktas i Delsbo och hämtas hemma på gården av en djurtransport. När köttet är styckat får vi tillbaka det och säljer det själva. 

4. Vet ni hur stor skillnaden mellan kött från exempelvis Stockholm och härifrån är? (pris etc.) 

Nej priset vet jag inte, men skillnaden i hur man föder upp djur varierar väldigt mycket mellan olika gårdar. men det gäller Sverige i stort och inte bara Stockholm.

5. Bor djuren utomhus eller är dem inomhus?

Våra djur är alltid ute, men de har ligghallar med väggar och tak och en torr och ren yta att ligga på. När det är snö och kallt ligger de väldigt gärna ute i snön. Mat på olika ställen ute i hagen, man måste se till så att många djur kan äta samtidigt annars är det bara de som är högst i rang som kan äta sig mätta. Vi har även ett utrymme som vi kan värma upp om det skulle behövas om något djur blir sjukt eller om det skulle vara något problem vid kalvning. Som tur är händer det väldigt sällan.

6. Vilket är ert slakteri?

Vi slaktar på Delsbo slakteri.

 

 
(http://nybogard.se/)

 / Elin B

 

 

 



[1] http://nybogard.se/







NAMN
 

MAIL


URL





Spara?

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo