Hur o-ekologisk mat påverkar kroppen
Publicerat den
I den här bloggen skriver vi framförallt om kött och hur kött påverkar klimatet och oss själva men även om ekologisk mat. Den frågan som många nog frågar sig själv är just om ekologisk mat bättre för hälsan. Att vår miljö mår bättre av ekologisk produktion är vetenskapligt studerat och konstaterat men inte helt om huruvida människor som äter produkterna påverkas.
Något som vetenskapliga studier har kommit fram till är att vi får i oss en mängd olika kemikalier genom mat och även genom vår närmiljö. Även om ämnena ligger under de gränsvärden som har satts upp för hur mycket kemikalier olika varor får innehålla så kommer det att påverka oss negativt. Det brukar man kalla för cocktaileffekten och det är när alla främmande ämnen i oss blandas ihop och då har en betydelse för vår hälsa. Det finns forskning som Dr Howard vid Liverpools universitet har gjort år 2002 som visar tydligt på hur en blandning av ämnen gör att ämnena tillsammans blir 10 ggr giftigare än vad ämnet enskilt var.
Livsmedelverket genomför kontroller där man fokuserar på just bekämpningsmedelrester. År 2006 så togs 27 prover på färska ekologiska grönsaker och frukter. I dessa påträffades inga mätbara resthalter av de undersökta bekämpningsmedlen. Detta jämförde man med grönsaker och frukter som inte var ekologiska och då hittade man bekämpningsrester i 65 % av proverna. I drygt 5 % av dessa prover överskreds dessutom gällande gränsvärden för bekämpningsmedel. Så nog ser man att ekologisk mat gör att vi får i oss mycket mindre kemikalier men hur påverkar egentligen kemikalierna kroppen? Är det farligt att få i sig dem?
Det man vet är att det kommer att påverka hälsan på lång sikt men man är inte exakt säker på hur eller hur mycket. Det är just för att det är brister i undersökningar om hur ekologisk vs inte ekologisk mat påverkar kroppen. Undersökningar gällande ekologisk mat har mer koncentrerat sig på hur det påverkar miljön och inte just i människors kroppar. När det gäller näring i maten har forskare kommit fram till att det finns mer C-vitamin i ekologisk odlad mat och mindre skadliga ämnen så som nitrat. Nitrat kan öka bildningen av cancerframkallande nitrosaminer.
Det här påverkar ju självklart också när man äter kött, om man väljer att äta ekologiskt kött eller inte. Kött som är ekologiskt äter bara ekologisk odlat mat och då är det förstås foder som odlats utan varken konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Djuren kan också få en del soja, men den är ekologisk.
http://ekologisktforum.se/wp-content/uploads/2012/05/Ekologisk-mat-och-h%C3%A4lsa-till-Inger.pdf
Naturskyddföreningen.se
/ Moa
